Kepentingan Zat Besi semasa hamil

Kepentingan Zat Besi semasa hamil

Assalamu’alaikum,

Bagi ibu yang hamil pemeriksaan darah semasa kunjungan bulanan ke klinik adalah perkara biasa. Angka yang selalu menjadi perhatian jururawat yg memeriksa ibu hamil ialah bacaan hb iaitu kandungan hemoglobin di dalam darah.

image

Perhatikan bacaan Hb saya pada minggu ke 25 dan minggu ke 28. Hb 12.3 adalah ideal bagi ibu hamil tetapi hb 10.8 ditandai dgn pen merah menunjukkan kandungan hemoglobin menurun ke paras yg tidak sepatutnya.

Apakah kepentingan hemoglobin? Henoglobin ialah komponen utama yg membentuk sel darah merah. Hemoglobin berfungsi mengangkut oksigen yang diperolehi daripada peparu dan mengedarkannya ke seluruh badan. Jika hemoglobin berkurang maka akan berkuranglah juga oksigen yg boleh diangkut ke sel-sel badan. Kekurangan hemoglobin dalam darah boleh menyebabkan anemia (kekurangan sel darah merah). Kesannya amat berbahaya kepada ibu hamil kerana boleh menyebabkan  keletihan, pucat, kurang tenaga, merencat perkembangan fetus dan boleh menyebabkan kelahiran bayi pramatang.

Oleh itu ibu hamil sangat digalakkan mengambil makanan yang kaya dengan zat besi (iron) seperti ayam, daging, ikan, makanan laut, bayam dan sayuran kekacang. Ibu hamil juga digalakkan mengambil vitamin tambahan yang mengandungi zat besi.

VitaLea Iron Formula

Nota peribadi: Penurunan paras hb di atas disebabkan sy telah kehabiban stok Vitalea selama 3-4 hari.. Hubungi saya utk stok Vitalea anda.

Biz card rear

 

Shaklee… barangan pencuci rumah

Shaklee… barangan pencuci rumah

Assalam’alaikum,

Home Care
Home Care

Home Care Get Clean~ barangan pencuci untuk kediaman anda…
1. Fresh Laundry (Powder) untuk cucian pakaian yg ekstra bersih
2. Soft Fabric melembut dan menyegarkan pakaian, mengurangkan kedutan dan kesan statik pada kain
3. Hand Dish Wash sangat berkesan membersihkan kesan minyak yg degil pada pinggan mangkuk dan peralatan memasak
4. Basic H2 berkesan untuk menghilangkan kekotoran pada semua permukaan ~lantai, dinding, cermin, meja, dsb. berkesan menanggalkan kotoran berminyak.
5. botol semburan untuk Basic H2 (hanya disertakan jika membeli full set ini)


Keistimewaan Home Care Get Clean:
~tanpa toksik, selamat untuk seluruh penghuni rumah, selamat untuk bumi
~menjimatkan… guna sedikit sahaja untuk hasil yang mengagumkan
~safe clean…green clean…powerful clean…smart clean…

Nota peribadi:

1. saya sangat suka semua produk ni… sebab guna 3-4 bulan tak habis-habis lagi memang menjimatkan. Fresh Laundry ni saya dah guna 3 bulan baru habis 3/4 je….walaupun saya membasuh baju sebakul ni setiap hari, selalunya 2-3 bakul, extra banyak apabila hari sekolah dgn baju sekolah, baju kerja dll.  Soft fabric tu dah guna 5 bulan.

fabric

2. Basic H2 adalah produk pencuci pelbagai guna…. boleh cuci tingkap, karpet yg ada kesan dakwat, minuman tumpah, dinding diconteng dll, dapur yg berminyak lepas memasak, meja makan, meja kerja, skrin TV, komputer, lantai, bilik air, tandas… pendek kata semua kerja mencuci boleh selesai. Tak perlu beli pelbagai pencuci utk kegunaan yg berlainan.

basic h

3. Hand Dish Wash… pencuci pinggan mangkuk yg superb… paling suka sebab ia mencuci minyak/lemak dgn sangat berkesan. Contoh yg paling biasa.. kesan minyak memanggang daging terutama daging kambing memang susah nak bersihkan lemaknya yang tertinggal di permukaan pemanggang ajaibku. Tapi dgn pencuci ni senang kerja….kesan minyak dibersihkan dengan mudah. Guna sedikit saja… kesannya amat besar.

hand dish wash

Belum cuba belum tahu…sudah guna jatuh cintalah daku… hehe

Klik gambar di atas untuk order..brang akan sampai terus ke rumah anda…

Atau hubungi saya untuk dapat ‘lebih nilai’…untuk kita-kita aje…

Biz card rear