Penyimpanan Susu Ibu

Susu ibu yang diperah boleh disimpan untuk diberikan pada bayi sepanjang ketiadaan ibu bersama bayi. Susu ibu mengandungi sel hidup, oleh itu susu ibu yang diperah perlu disimpan dengan kaedah yang betul untuk memastikan kandungan nutriennya terpelihara dan tidak musnah. Susu ibu sebenarnya mempunyai bahan anti-bakteria yang membolehkannya kekal segar dan tahan lama.

Bekas yang sesuai untuk menyimpan susu perahan:

  • bekas plastik atau botol susu bebas BPA (Bisphenol-A)
  • bekas kaca atau bekas plastik berbucu keras (seperti Tupperware)
  • breast milk storage liners yang memang dikhususkan untuk menyimpan perahan susu ibu

Susu ibu yang diperah boleh disimpan di dalam keadaan dan tempoh masa berikut:

  1. Di dalam suhu bilik (19 hingga 26 °C), tahan sehingga 4 jam
  2. Di dalam bekas penyejuk (cooler bag/box) (kurang 4 °C), tahan sehingga 12-24 jam
  3. Di dalam peti sejuk (kurang 4 °C), tahan sehingga 7 hari
  4. Di dalam peti sejuk bahagian beku (-18 hingga -20 °C), tahan antara 3 hingga 6 bulan
Expressed Breast Milk (EBM)

Expressed Breast Milk (EBM)

Panduan asas penyimpanan susu ibu:

  • bekas penyimpanan susu hendaklah dibasuh dengan bersih menggunakan sabun, dibilas dengan air didih dan dikeringkan dengan sempurna sebelum digunakan
  • catatkan tarikh perahan pada bekas susu sebelum menyimpannya
  • simpan susu dalam kuantiti mencukupi untuk 1 kali penyusuan untuk 1 bekas, contohnya 2 – 4 oz sahaja setiap bekas
  • jangan penuhkan bekas sehingga ke penutupnya, tinggalkan sedikit ruang untuk membolehkan pengembangan berlaku apabila susu dibekukan
  • susu yang hendak dibekukan sebaiknya hendaklah disimpan di bahagian sejuk terlebih dahulu sebelum dipindahkan ke bahagian beku peti sejuk
  • jangan simpan susu perahan di bahagian pintu peti sejuk kerana suhu di bahagian pintu tidak stabil (kerana kekerapan membuka dan menutup pintu peti sejuk)
  • sebaiknya simpan susu perahan di bahagian paling atas dan paling dalam kerana suhunya lebih stabil dan malar
  • jika menggunakan bekas penyejuk (cooler bag) pastikan ice pack yang digunakan mencukupi, ganti jika perlu dan kurangkan kekerapan membuka bekas penyejuk

Maklumat Tambahan

(berdasarkan soalan-soalan yang dikerap ditanya di dalam komen-komen di bawah)

1. Susu yang diperah di pejabat boleh disimpan di dalam peti sejuk di pejabat (jika ada) dan dibawa balik menggunakan cooler bag yang berisi ice pack yang mencukupi untuk perjalanan pulang ke rumah (walaupun perjalanan ke rumah hanya 10 minit, pastikan susu perahan kekal sejuk). Sampai di rumah, bolehlah pindahkan ke peti sejuk di rumah sama ada hendak letakkan di bahagian bawah (sejuk biasa) atau di bahagian atas (freezer). Tidak digalakkan membekukan susu semasa di pejabat kerana susu beku lebih sukar diuruskan (kerana kita perlu memastikan ia dibawa balik dalam keadaan beku dan tidak boleh mencair walaupun sedikit).

2. Jika susu beku sudah mencair (walaupun sedikit), susu tersebut tidak boleh lagi dibekukan semula. Ia perlu disimpan di bahagian bawah (bhg sejuk biasa) malah perlu dihabiskan (digunakan) dalam tempoh 24 jam dari masa ia mula mencair.

3. Susu perahan lebih baik disimpan di bahagian sejuk biasa berbanding bahagian beku (freezer) jika susu perahan itu adalah stok untuk beberapa hari. Sekiranya pada hari ke-5 susu perahan tersebut belum digunakan maka bolehlah naikkannya ke bahagian beku untuk memanjangan tempoh hayatnya.

4. Susu perahan yang dibekukan akan kehilangan beberapa nutrien dan antibodi akibat proses pembekuan namun komposisinya masih JAUH LEBIH BAIK berbanding susu formula. Oleh itu ibu perlu memberi susu  segar (secara direct feeding), susu perahan yang disejukkan dan susu perahan yang dibekukan untuk mengimbangi keperluan nutrien dan antibodi bayi.

5. Susu perahan yang telah dipanaskan, diberikan kepada bayi tetapi tidak habis diminum. Ibu-ibu masih boleh menyimpan susu tersebut ke dalam peti sejuk semula untuk penyusuan berikutnya (anggaran masa tidak lebih dari 2 jam). Jika pada penyusuan kedua tidak juga dihabiskan maka susu tersebut perlu dibuang.

Sumber: Le Leche League

Gambar ihsan Rizua (thanks ya! 🙂 )

284 Responses to “Penyimpanan Susu Ibu”

  • Noris:

    salam..
    boleh tak puan ulaskan sejauh mana kebenaran pendapat yang menyatakan ibu2 yg mnyusukan bayi tidak dibenarkan minum atau makan benda2 yang sejuk, x boleh berada dalam persekitaran yang sejuk kerana takut susu yang akan dihasilkan sejuk dan menyebabkan bayi kembung. terima kasih.

    salam. pendapat saya, ibu menyusu perlu mendisiplinkan diri dlm hal pemakanan kerana sedikit sebanyak ia akan mempengaruhi kualiti dan kuantiti susu ibu yg dihasilkan. walaupun menyusu, ibu2 masih boleh mengambil makanan/minuman sejuk tetapi biarlah berpada atau dlm kuantiti yg sekadar perlu sahaja. jika didapati makanan/minuman itu menyebabkan bayi kembung, maka sebaiknya elakkanlah demi kebaikan bayi dan ibu juga.

  • Alia:

    Hi, saya nak tanya. Apa kesan jika saya mencampurkan susu yang telah disejukan dengan susu yang baru diperah? Perahan dibuat pada hari yang sama cuma berbeza waktu perahan.

    salam. mencampurkan susu segar yg baru diperah (biasanya ia agak suam) ke dalam susu yang telah disejukkan akan merosakkan susu tersebut. ini adalah kerana suhu susu telah meningkat. peningkatan suhu meningkatkan aktiviti mikroorganisma dan seterusnya mikroorganisma akan merosakkan susu tersebut. sebaiknya susu perahan kali kedua itu disejukkan terlebih dahulu di dlm peti sejuk dan barulah boleh dicampurkan dgn susu perahan yg terdahulu.

  • nurul atiqah iqa:

    salam saya nak tanya,mcm mana nak pastikan susu perahan yang saya panaskan sudah cukup panas?kerana saya ada buat percubaan…selepas dipanaskan saya rasa airnya masih sejuk…dan bolehkah susu yang disejukkan dikeluarkan awal tanpa memanaskan dahulu?dan hanya dipanaskan bila hendak digunakan,kalau boleh berapa lama susu boleh bertahan?saya menggunakan bekas dadih untuk menyimpan susu,dan pindahkan ke dalam botol untuk dipanaskan,kemudian bekas dadih saya basuh dengan sabun,apakah saya masih boleh menggunakan bekas dadih tersebut?dan berapa kali bekas terdebut boleh digunakan?saya harap akak sudi menjawab soalan saya…kerana saya kuatir selama ini saya tersalah dan menyebabkan kesihatan anak tidak berapa baik,,,terima kasih

  • halimatun:

    assalam sy nk tanya kalu susu perahan yg lepas diperah boleh tahan berapa lama sebelum sy bw blk msk kn kedalam peti sejuk…coz sy bekerja dlm tempoh 9 jam sehari…

    salam. susu perahan tahan 2 -4 jam sahaja pada suhu bilik. jika puan memerah di pejabat, simpan susu perahan di dalam peti sejuk pejabat (jika ada) sehingga tiba waktu balik dan bawa balik susu perahan sejuk itu di dalam cooler bag berisi ice pack yg sejuk. jika tiada peti sejuk di pejabat, susu perahan boleh terus di simpan di dalam cooler bag berisi ice pack yg sejuk (gunakan ice pack yg berkualiti yg tahan sejuk sehingga 10-12 jam)

  • Ct:

    Salam,
    saya nak tanya..saya memerah susu di dalam bekas tuperware,selepas memerah saya masukkan dalam peti beku,selepas beberapa jam saya memerah di bekas yang sama dan saya ulangi sehingga beberapa hari di bekas yang sama,di sebab kan tupperware nye agak besar…biasa nya mengambil masa 3 hari untuk penuh…ada kah susu itu masih boleh di gunakan…

    salam, maaf saya katakan bahawa susu tersebut tidak boleh digunakan. susu beku (atau susu sejuk) tidak boleh dicampur dgn susu segar baru diperah kerana suhu susu adalah berbeza. apabila puan memerah susu segar yg suhunya suam-suam kuku ke dalam bekas mengandungi susu beku, suhu susu beku itu akan berubah iaitu bertambah dan susu beku akan mula mencair sedikit. oleh itu pembiakan mikroorganisma boleh berlaku dgn peningkatan suhu.
    kaedah yg sepatutnya dilakukan ialah susu yg baru diperah disimpan di bhg sejuk biasa (bhg bawah) peti sejuk. jika sehingga 5 hari susu tersebut belum digunakan, barulah pindahkan susu tersebut ke bhg beku. labelkan tarikh perahan pada bekas penyimpanan susu supaya lebih mudah mengendalikannya. guna susu yg paling lama disimpan. jika puan mempunyai stok susu beku dan susu sejuk, bekalkan bayi dgn kedua-dua stok susu setiap hari, contohnya jika bayi dibekalkan 6 botol sehari, 2 botol adalah susu beku manakala 4 botol adalah susu sejuk.

  • halimatun:

    Assalam… skali lg sy nk tanya beberapa soalan..1)baby sy berusia 3 bln skrg..berapakah sukatan susu yg perlu diberikan utk setiap kali baby sy mahu minum..utk skrg baby sy minum dlm 2oz…setiap hari sy bekalkan 4 botol dlm 2oz setiap botol..waktu bekerja sy 8-6pm..2) sy mengunnakan bekas simpan dadih tu..menyimpan susu..tp sy menggunakan berulangkali adakah ia boleh @ tidak…3) sekiranya sy memerah susu dlm satu bekas..tp sy perah dlm kuantiti sikit slps 2 jam sy akan perah skali lg msk dlm bekas yg sama..adakah ia boleh @ tidak coz susu tu sy letak dlm cooler bags..sy hrp cik bleh membantu sy…

  • AS:

    Bolehkah perahan susu kanan dan kiri di campurkan didalam satu bekas

  • lin:

    salam..saya ibu 3 org anak..ank ke3 ni br 1st time bg full breast feed.soalannyer..sy simpan susu perahan smasa di opis didlm freezer n bila balik umah(hampir cair)ke dlm freezer utk stok esok..adakah susu tu sudh tercemar atau kehilangan nutriennyer kerana sy baru saja dpt tau susu yg sudah mencair tdak boleh dibekukan semula.apakah kesannya kepada ank n kesihatannya..?

  • erin:

    asalam..
    sy nk tye..kalau susu yg kita simpan kt peti ais bwh kita kena pakai dlm 5 hari..kalo lbh dr 5 hari,kita xnaikkn kat peti ais yg beku ade ape2 kesan ke kalo bby kita minum?

  • Zura:

    Susu perahan yg disimpan di warmer bag tahan brapa lam?adakah jangka masanye adalah sama sprt cooler bag?

  • ritha:

    selamat pagi..kalau ibu makan set bersalin boleh bagi breast feed kah? tak kena penyakit kuning kat baby kah? i dengar macam tu ,tapi tak confirm benarkah tu…

  • ida:

    sy nak ty satu soalan..saya akan bersalin bulan 12 ni, dan akan berpantang di kg.semasa dlm pantang, akan akan perah susu utk buat stok bila naik kerja nanti.soalan saya, bagaimana cara saya nk menyimpan susu tersebut dan membawanya balik ke KL..jarak perjalanan dr kg ke kL mengambil masa 7 jam.

  • tini:

    assalam sy nk tanya sy perah susu di pejabat pada waktu rehat pukul 1…. dan x di letakkan di dalam bekas yg dikhaskan (cooler bag).. tapi di pejabat sejuk (air cond).. masih elokkah susu perahan itu utk di bw balik pada pukul 5.30ptg?

  • yati:

    salam….

    saya baru jer dapat anak ke 2..sepasang..baby saya da masuk 4 bulan,..anak yg 1st susu badan sepenuhnya 2 tahun lepas tu campur2 sampai 5 tahun, lepas bersalin dia tak nak da..now, ada baby still the same, cuma saya bakal bekerja tdk lama lagi..so, info di atas cukup baik saya ikut..thanks a lot…susu ibu mmg susu yg terbaik…

  • aqifiman:

    salam.. saya nak tanya kaedahnya penyimpan susu sekiranya untuk pejalanan jauh pergi 2 tempat sebelum pulang kerumah dalam tempoh 4 hari 3 malam…contoh dari jb bermlm di segamat kemudian bermalm di kuantan baru balik ke jb semula…. tolong

  • Radiah:

    Hi, saya baru lg dlm bf ni wpun utk ank ke3. Kalu susu yg diperah simpan didlm mini fridge brp lama boleh tahan. Tq

  • umie:

    salam..saya nak tye jika susu yg disimpan di dlm peti ais sejuk beku,kemudian diturunkn ke bwh di tmpt sejuk..berapa lama susu ini tahan?

  • Sha:

    Salam….

    Susu perahan yang telah dipanaskan, tetapi tidak terus diberikan kepada baby boleh tahan berapa lama? Kalau baby dh minum hanya boleh disimpan 1-2 jam shj kan

  • ibu mikhail:

    Salam…

    saya baru 11 hari bersalin…susu badan saya keluar lambat..hari ke 4 baru dpt keluarkan susu tp xbanyak…sy cuba perah susu saya setiap kali anak sedang tidur tp hanya dapat sekitar 20ml shj..xsampai pun 1 oz…saya ada simpan stok susu 2 botol masing2 20 ml n 40 ml..

    sy sering terbaca ibu2 dpt kuantiti susu perahan sekitar 2 oz setiap kali perah…macam mana sy nak dpt kuantiti sebegitu..
    adakah nasihat dr pihak puan….

    bantulah sy…skrg baby sy minum susu FM + susu bdn sy…

  • ina:

    salam,
    saya tertinggal susu yg di pam di suhu bilik selama 7 jam..adekah susu itu masih boleh diberikan kpd bayi?

    salam, susu ibu hanya boleh tahan 2-4 jam dlm suhu bilik (bergantung kpd suhu ketika itu). 7 jam adalah jangka masa yg lama dan susu pastinya sudah rosak, oleh itu susu tersebut tidak boleh disimpan atau diminum oleh bayi.

  • Julia:

    salam,

    saya nk tanya, saya ade anak yang berumur 2 bulan, dan berharap dapat menyusukan die selama 2 tahun. tapi masalahnya, saya masih belajar dan terpaksa meninggalkan anak di kampung. Seminggu sekali saya akan pulang ke rumah. Saya nak tanye tentang penyimpanan susu perahan. Saya ada buat banyak research ttg bagaimana nk simpan susu n bawak pulang susu. Ade yang tulis, simpan di tempat beku (-20), n bile nk bawak pulang just letak dlm bekas polistrina n letak ais2 banyak2. bile dah sampai kampung cek susu same ade still ade crystal ice ke x. if still ade masih boleh digunakan n disimpan di bahagian sejuk beku. tp dalam entry puan, puan ade tulis if susu dah thaw even sedikit kene habiskan dalam masa 24 hours. saya ade kemusykilan, sekarang saya just letak semua stok 5 hari susu perahan saya di peti ais belah bawah (4 degree). Dan bile pulang saya just letak dalam bekas polistrene n cover ngan ais banyak2. dah sampai rumah saya akan transfer susu ke bahagian atas (-20) untuk memanjangkan tempoh hayat susu. Ape pendapat puan?…betul x cara penyimpanan susu saya tu???

    salam. betul cara puan. disebabkan balik seminggu sekali so stok 5 hari tu sejukkan saja then sampai di kampung baru bekukan. boleh bekukan kesemuanya atau bekukan yg diperah 3 hari pertama saja manakala yg diperah hari khamis & jumaat sejukkan saja supaya bayi ada bekalan susu beku dan susu sejuk juga. utk pengetahuan susu beku akan kehilangan sedikit nutrien dan antibodi, so bekalkan bayi dgn susu sejuk yg masih ada byk nutrien dan antibodi.

  • aiza:

    Salam, sya nk tye klu susu yg telah dipanas kn kemudian susu itu di beri minum pd bby…klu x abis tahan berapa lama lg masih blh di gunakan. TQ

  • aryantie:

    salam,

    terima kasih dgn info yg diberikan mmg byk membantu. saya ingin bertanya, saya ada menyimpan susu perahan di bawah. selepas 2 hari, susu tersebut ada sedikit bau. adakah normal selepas di simpan dln fridge susu ibu ada bau? masih boleh digunakan dan nutrient tetap ada ke..and mcmana nk bezakan bau dan rasa susu yg tidak boleh digunakan?

    thanks..

  • zehan:

    salam puan ,

    apakah kesannya jika kita terus menggunakan botol yg tidak dikeringkan dengan sempurna . saya tak bnyk botol, jadi … selalunya lepas basuh dan curahkan air panas pada botol ,saya akan renjis2kan botol tu dan terus saya pakai utk pump susu. botol x kering sepenuhnya.

    Salam, takpe… saya pun biasa buat mcm tu… 🙂

  • Siti:

    Salam mommies.. Nak tanya, selepas susu dipanaskan, berapa lama ianya akan bertahan pada suhu bilik? Adakah sama 2 jam seperti dinyatakan diatas dimana jika disimpan balik ditempat sejuk peti ais?..

    salam. ye betul… 2 jam sahaja.

  • suri:

    salam… saya nak tanya bagaimana cara / kaedah untuk memanaskan susu yang telah beku dengan cara yang betul?

  • heryza:

    Akum.. puan saya nak tanya berapa jam sekali kita perlu perah susu ibu untuk stok dalam masa yang sama anak menyusu jugak..

    salam. bila2 masa boleh memerah susu walaupun pada masa yg sama anak menyusu juga, contohnya pada masa anak tidur, atau semasa anak menyusu sebelah payudara ibu boleh memerah sebelah payudara lagi atau selepas menyusukan anak perah susu payudara yg sebelah lagi. kekerapan memerah akan menyebabkan susu bertambah banyak maka ibu akan dapat menyimpan stok susu perahan.

  • nora:

    salam boleh kah sejukkan susu perahan saya mengguna kan dry ais (ais kering)

    salam. boleh sejukkan susu perahan menggunakan dry ice malah ia sesuai digunakan utk membawa susu perahan dlm perjalanan yg jauh dan mengambil masa lama.

  • nurul:

    salam, saya nak tanya macam mana nk cairkan susu yang telah diletakkan di peti sejuk bahagian beku dan setelah dicairkan boleh tak masukkan balik ke bahagian belah bawah?

    salam. sila rujuk artikel Mencairkan Susu Perahan

  • […] Gunakan susu perahan yang paling lama disimpan (pastikan tarikh perahan susu dicatat pada botol/bekas sebelum menyimpan susu). Rujuk artikel Penyimpan Susu Ibu. […]

  • Sar:

    Salam, saya akan kembali bekerja tak lama lagi. Bagaimana nak bawa stok susu perahan ke taska? Saya dimaklumkan, susu beku perlu dicairkan dengan meletakkannya dibahagian bawah peti sejuk. Jadi, adakah saya perlu cairkan dulu susu beku untuk dibawa ke taska? Tapi berapa lama susu tu tahan? (sehingga 9-10 jam? dalam peti sejuk bawah di taska?) Jika stok yg di bawa tak habis, boleh digunakan lagi esoknya ditaska/ atau dirumah?

  • tumpang iklan yer tuan tanah…
    istimew utk ibu2 yg sedang aktif bf n sedang mencari baju yg sesuai ke pejabat n masa yg sama baju yg memudahkan para ibu2 utk menyusu juga memerah susu time kerja..rajin2 la singgah fb hyeda collection..kami menawarkan baju kurung menyusu degan harga istimewa..anda pasti berpuas ati..happy breastfeeding..

  • murni:

    Salam, ape pendapat puan kalo simpan susu perahan menggunakan bekas dadih. Tidakkah ade kemudaratan lain pada bayi kerana bekas dadih diperbuat drpd plastik biasa.

  • Juwita:

    Salam.. Selepas membaca setiap pertanyaan dan jawapan baru sy realise sesuatu.. Selama sebulan lebih menghantar anak saya ke rumah babysitter saya hya membekalkan dia 120z susu beku.. huhu.. saya x campurkan dengan susu sejuk..Anak saya sudah berusia hampir 4 bulan.. alhamdulillah di office mmg ada mom’s room beserta degan peti ais 2 pintu utk memudahkn ibu2 memerah dan menyimpan susu. Bila sampai rumah susu masih sejuk dan sy akan terus memasukkan dalam freezer. Slps ini sy akan pastikan ia sejuk sehingga 5 hari dan apabila tidak digunakan baru sy akn pindahkan ke ats.. Terima kasih di ats bantuan puan. 🙂

  • lina:

    slm,nk tmpg tny..
    cmne cara pmanasan tbaik tnp mhilangkan nutrien susu ibu ek?thx =)

  • Nuril:

    Salam. Kak, saya baru saja jadi ibu. Jadi memang tak ada pengalaman. Nak tanya, kalau susu yang saya perah saya just terus simpan dalam cooler bag (with ice pack) dan bila sampai rumah baru pindah masuk ke peti ais boleh tak? Atau perlu juga saya simpan dahulu susu tu dalam peti sejuk semasa dipejabat?

  • siti:

    Salam…

    Salam…

    Saya perlukan bantuan. Bangun pagi ni, bukak freezer, stok EBM saya mencair tetapi tidak totally cair. Kemungkinan peti freezer tidak rapat semalamam.Ada yang masih beku, separa beku dan cair. Luluh hati tengok stok EBM saya tu..:( Mood nak keje pun tiada. Persoalannya,
    1.macam mana saya nak uruskan ketiga-tiga keadaan stok EBM saya yang beku, separa beku dan cair tu?
    2.Betul ke kalau EBM dah mula mencair, tempoh bertahan hanya 24jam?
    3.Tidak bolehkah susu berkenaan dibekukan semula memandangkan saya tidak mengeluarkan satu pun dari freezer, hanya menutup rapat kembali pintu peti?

    Tolong mommies, saya kerungsingan & moody memikirkan stok EBM saya.. 🙁

  • wani:

    salam….
    saya nak tanya…jika saya memerah susu menggunakan tangan dan susu yang diperah terkena pada jari saya ketika memerah adakah susu tersebut telah tercemar atau tidak?terima kasih.

  • jun:

    salam.saya telah simpan susu perahan pada bahagian bawah peti ais.bukan di dalam tempat sejuk beku.selepas 3 hari saya dapati susu itu menjadi 2 lapisan. lapisan bawah bertukar sedikit warnanya.soalan saya, adakah susu itu telah rosak?

  • diana:

    salam.. nak tanya.. saya perah susu dalam botol tp dapat dalam 2oz jer n saya rehat jap.. botol tu sy biar pada suhu bilik dan lg sejam saya perah tambah dalam botol yang sama.. ok ker?

  • eza:

    hi..
    saya nk mintak terangkn kalo saya dah perah susu pukul 1ptg katakn just dpt 2oz thn kul 2ptg saye perah dpt 20z lg..boleh x saya gune bekas storage yg sama tuk isi susu perahan kul 2ptg..tuk cukupkn satu bekas tue dulu..tapi saya kena pastikn bekas tue ade ruang sikit jikalau susu kembang betul..?kalo boleh..susu perahan pertama nak diletakkn dlm peti sejuk dulu or biarkn kat luar dlm suhu bilik jee..mintak tolong sgt2..

  • yanie:

    Salm,sye nk tya ank sye myusu bdn,umo bru 2bln lbih,p da 5 die x berak,sye jd risau,tmbh plk sye suka sgt minum milo pnas n sjuk..sye tkut milo tu pnyebab ank sye xberak tp die slalu kentut..adakh milo pyebabnya?? Tlg la sye comfius sgt…

  • fida:

    as salam..nk tnyela..sy pump susu pd 12/5/12 dan simpan dlm peti ais tmp beku..tp br perasan kelmarin susu tu xbeku sbb temperature peti ais xtinggi. sy br tinggikan suhu pd arini 17/5/12, boleh ke susu tu dgunakan lg?

  • hani:

    Salam, saya nak tanya, berapa lama sekiranya susu ibu yang telah di cairkan boleh disimpan didalam cooler bag. contohnya sekiranya kita keluar berjalan dan ingin memberi susu yang dicairkan.

  • fizaa:

    mcm mana kalau saya berpantang di kb, kemudian balik ke trganu…dgn membawa balik susu perahan yg telah dibekukan selama sebulan? dlm perjalanan selama 2 jam, susu akan cair sedikit..

  • yani:

    Salam, jika susu yang telah disejukkan di peti sejuk di pejabat dan dibawa pulang tanpa diletakkan dalam cooler bag, susu tu masih ok ke x?

  • zatil:

    salam….nk tanya xpe ke susu yang dah diperah di simpan terus dlm peti ais di bahagian sejuk beku.rosak tak susu trsebut

  • zue:

    sy sdg berpantang di kg.semasa dlm pantang, sy dah mula perah susu utk buat stok bila naik kerja nanti.soalan saya, bgm cara saya nk menyimpan susu tersebut dan membawanya balik ke KL..jarak perjalanan dr kg ke kL mengambil masa 3-4 jam.

  • safa:

    Salam,apakah kesannya pada susu perahan sekiranya tidak di simpan di dalam peti sejuk mahupun cooler bag semasa dalam perjalanan balik ke rumah dari pejabat? Adakah susu tersebut telah rosak sekiranya diberikan terus kepada bayi sebaik sahaja sampai di rumah?

  • lela:

    salam..sis sy nk bertanya..saya skrg ini pump susu setiap hari tetapi setiap susu perahan ini sy terus masukan ke dalam freeze.xpe ke sis??

Leave a Reply

Selamat Datang
Selamat Datang ke laman blog Mom's Choice. Semoga bakal ibu (dan bapa) mendapat manfaat daripada pengkongsian ilmu berkaitan Penyusuan Ibu dalam laman ini.
Takwim
August 2017
M T W T F S S
« Jun    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  
Tags