Penyusuan Ibu ketika Hamil

Penyusuan Ibu ketika Hamil

Assalamu’alaikum

Ada 1 persoalan berkaitan penyusuan ketika hamil yang menarik minat saya untuk mengulas..

salam. sy tengah pregnant 4 bulan & bulan 7 ni genap anak sy yg sulung 2 tahun. sekarang im a preggy BF mommy. Mmg sgt2 mencabar. dengn nips sakit tapi ku tahan jugak. anak plak alergi susu lembu yg teruk & dia taknak langsung susu soya
cuba2 jugak bagi. tapi dia baling botol.
apekah cara terbaik utk wean off? leh tak kasi tips?
sbb anak sy baru 20 bulan. bercakap pon belum tahu..if dah leh becakap n faham ape kita kata senang skit kan..huhu

Ibu yang hamil dan dalam masa yang sama masih menyusukan si kakak atau abang sering menghadapi dilema sama ada untuk meneruskan penyusuan atau memberhentikan penyusuan ibu. Antara kebimbangan ibu yang paling biasa ialah

  • risiko keguguran
  • menjejaskan perkembangan bayi dalam kandungan,
  • bayi dalam kandungan tidak mendapat nutrien secukupnya,
  • orang tua kata “susu tu untuk adik dlm perut”
  • tanggapan masyarakat… kelihatan “pelik” bila anak yang “besar” menyusu ketika ibu hamil

Namun begitu ibu masih boleh memilih untuk meneruskan penyusuan ibu walaupun ibu sedang hamil. Tiada rekod, bukti atau maklumat kesihatan yang mengaitkan penyusuan ketika hamil dengan masalah atau kesan sampingan ke atas ibu hamil atau anak dalam kandungan. Walau bagaimana pun ibu akan merasa perubahan yang ketara seperti sakit pada puting, rasa susu berubah dan kuantiti susu berkurang ketika hamil. Ketiga-tiga perkara ini berkait rapat dengan perubahan hormon ketika hamil. Oleh itu dalam sesetengah keadaan, anak akan berhenti sendiri menyusu dari ibunya kerana dapat mengesan rasa yang berbeza dan kuantiti yang berkurang. Walau bagai manapun ada juga anak yang tidak kisah dengan rasa yang berbeza dan kuantiti yang kurang kerana penyusuan baginya lebih kepada inginkan “comfort”, belaian dan dakapan sahaja.

Oleh kerana kesakitan puting berkait dengan perubahan hormom, tiada rawatan atau penyelesaian yang sesuai ututk menghilangkan kesakitan itu. Apa yang boleh dilakukan ialah memendekkan waktu penyusuan, mengurangkan kekerapan penyusuan atau memperbetulkan “latching” seperti meminta anak yang menyusu membuka mulut luas-luas untuk memastikan dia tidak menghisap hujung (puting) sahaja.

Ibu hamil yang pada masa yang sama menyusukan anak yang lebih besar perlu memastikan dirinya mengambil makanan berkhasiat yang seimbang, pertambahan berat badan bersesuaian dengan usia kehamilan dan mendapat rehat secukupnya. Ibu yang sihat tidak perlu bimbang masalah kekurangan nutrien untuk bayi dalam kandungan dan nutrien dalam susu ibu untuk anak besar yang sedang disusukan. Apa yang penting ialah pengambilan makanan yang berkhasiat dan seimbang sesuai dengan keperluan ibu, bayi dalam kandungan dan anak besar yang disusukan. Oleh itu jika semasa pemeriksaan bulanan di klinik mendapati ibu-ibu tiada masalah maka penyusuan ibu masih boleh diteruskan untuk anak yang lebih besar. Malah penyusuan itu masih boleh diteruskan selepas bayi dalam kandungan lahir kelak. Keadaan bila mana ibu menyusukan bayi baru lahir dan si kakak atau abang yang lebih besar dikenali sebagai “tandem nursing”.

Saya kini sedang hamil kandungan ke 4 nak masuk 6 bulan dan masih menyusukan anak ke3 yang berusia 3 tahun. Saya pernah cuba menghentikan penyusuan ibu tetapi nampaknya si anak belum bersedia untuk berhenti. Maka penyusuan masih diteruskan atas permintaan.

sudah 3 tahun ya
sudah 3 tahun ya

 

Namun begitu jika ibu bertekad juga untuk menghentikan penyusuan ibu kerana anak sudah “besar” dan penyusuan sudah lengkap 2 tahun maka ibu perlu menyediakan si anak untuk sama-sama bersedia untuk berhenti menyusu. Bagaimana menghentikan penyusuan ibu? Boleh baca artikel saya yang terdahulu… “Wean Like A Winner” di sini dan kisah saya menghentikan penyusuan anak ke2 pada usianya 5 tahun di sini.

Dalam kes kehamilan yang bermasalah atau ibu ada sejarah keguguran pada kehamilan yang lalu, ibu boleh mendapatkan nasihat doktor atau pakar perbidanan sama ada mahu meneruskan penyusuan atau memberhentikan penyusuan ibu. Kemungkinan untuk berlaku keguguran adalah antara 16-30% pada awal kehamilan namun tiada kajian yang mengaitkannya secara langsung dengan penyusuan ibu.

Kesimpulannya, ibu-ibu boleh memilih sama ada untuk memberhentikan atau meneruskan penyusuan ibu ketika hamil. Bagi ibu-ibu yang bercadang untuk meneruskan penyusuan ibu, pastikan ibu-ibu mengambil makanan berkhasiat yang seimbang sesuai dengan keperluan ibu, bayi dalam kandungan dan anak besar yang disusukan. Pengambilan supplemen tambahan digalakkan bagi menampung kekurangan nutrien yang diperolehi daripada menu harian.

Set Kehamilan
Set Kehamilan

 

 

Rujukan: breastfeedingbasics.com

 

 

 

 

 

Pengalaman Minum ESP Shaklee

Pengalaman Minum ESP Shaklee

Assalamu’alaikum,

ESP adalah produk pertama yang membuatkan saya jatuh hati kepada Shaklee. Saya memang gemar minum soya, sama ada soya perahan (selalu ada dijual di bazaar Ramadan atau pasar malam) atau air soya dalam kotak pelbagai jenama dan pelbagai perisa yang terdapat di pasaran.

 

esp

 

Ramai orang kata ibu hamil bagus minum soya supaya dapat anak putih gebu… hehehe… Saya tidak pasti sejauh mana kebenarannya kerana saya memang suka minum soya, tidak kiralah waktu hamil ataupun tidak. Anak putih gebu bergantung kpd genetik sebenarnya… Anak-anak saya warna kulitnya tidaklah putih melepak tapi gebu tu memang ada…

anak comel 2

Berbalik tentang cerita minum soya, seorang kawan telah mencadangkan saya minum soya ESP keluaran Shaklee semasa saya hamil anak ketiga pada awal tahun 2011. Bila ditanya harganya…wow… mulanya terkejut juga dengan harga RM150 untuk tong bersaiz 850 gram. Namun kata kawan saya ESP ni special dan berbeza daripada minuman soya biasa. Saya pun mencuba ESP… Kisah saya minum ESP ada saya kongsikan di facebook …

Kisah saya dan ESP…. episod 1…
~berkenalan dgn ESP pada 2011…
~beli dan minum kerana saya suka SOYA…
~selalu beli soya dlm kotak jenama biasa2 di pasaran terbuka…
~beli ESP kerana canisternya besar…
~so tak payah le beli kerap2 mcm soya di pasaran terbuka itu…
~harga 1 canister RM150…
~biasanya boleh tahan sebingga 2 bulan…
~kiraan matematik biasa RM150/60hari = RM2.50 sehari…
~sama saja dgn beli susu soya di pasaran terbuka setiap hari…
~bezanya tak payah le singgah kedai hari2 semata-mata nak beli soya…
~1 canister ready dlm almari…
~ tiap2 hari keluarkan saja dah bancuh sesedap rasa…

Kisah saya dan ESP…. episod 2…
~ketika awal2 minum ESP saya tak tahu pun tentang khasiat dan nutrisinya…
~tidak tahu pun tentang kacang soya non-GMO, tentang sumber protein terbaik…
~tidak tahu pun tentang kesan awet muda, tentang memudarkan parut, tentang membekal tenaga, tentang imunisasi, tentang meningkatkan penghasilan susu ibu dan sebagainya…
~tetapi setelah mengambil ESP saya perasan semua yang di atas telah saya alami…
~wajah yg memang sedia muda ni (ehem… org kata…) memang kekal awet muda lah…
~parut di wajah kesan percikan minyak menggoreng ikan yg bertahun cuba dipudarkan dgn pelbagai krim… tiba-tiba hilang tanpa saya sedari… (tanpa disedari bila hilangnya kerana saya jarang membelek muka di cermin…hehe)
~saya juga perasan migrain saya semakin berkurang dan jarang2 demam…
~paling saya suka minum ESP ketika Ramadhan, wajib minum semasa sahur… alhamdulillah susu ibu kekal banyak dan kurang rasa dahaga sepanjang hari…
~ESP juga membantu memberikan tenaga berpanjangan… pagi2 wajib bancuh ESP sebelum ke sekolah, dalam perjalanan ke sekolah sendiri hantar anak2 dahulu ke 2 sekolah berlainan… sempat meneguk ESP ketika berhenti di lampu isyarat merah… (setiap hari harus menempuh 3-4 bijik traffic light)… sampai di sekolah tak ada waktu senggang utk minum2 di kantin… terus masuk kelas… boleh bertahan 3 waktu tanpa henti bersamaan 120 minit… dulu2 selalu rasa macam nak pitam kalau mengajar direct macam ni…fuhh
~alhamdulillah….

Sehingga hari ini saya masih amalkan minum ESP (campur dengan Meal Shakes utk menambah kesedapannya…) setiap pagi sebelum ke tempat kerja (sekolah) dan bawa bekal juga untuk diminum ketika dahaga selepas menggunakan suara dengan kadar maksimum di dalam kelas… hehehe…

Nak dapatkan ESP, boleh order ya…klik pada gambar di atas…

P/S… Hubungi saya utk harga best dan berkongsi cerita…

name kad shaklee

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

New Products @ Mom’s Choice Online Store~ Autumnz

New Products @ Mom’s Choice Online Store~ Autumnz

New arrival at Mom’s Choice Online Store… Autumnz product range.

1. Autumnz Breastmilk Storage Bottle ~ 8 bottles (RM38.90)

*FREE GIFTS*- 2 bottles & 5 pcs of Autumnz Double Ziplock Breastmilk Storage Bags

Autumnz Breastmilk Storage Bottles is specially designed for safe and extended storage of breastmilk.

Set includes:

  • 8 x 5oz PP Breastmilk Storage Bottles
  • 8 x Screw Rings
  • 8 x Sealing Discs

 

2. Autumnz Reusable Ice Pack ~ 3 pcs (RM23.00) 

Features:

  • Safe, non-toxic, reusable, leak proof, durable
  • Tested to store breastmilk up to 14 hours when used with Autumnz Cooler Bag / Autumnz Cooler Tote
  • Generously sized at 310g per piece (i.e. much bigger than most standard ice pack in the market and compactly packed with generous amount of gel content) to enable longer preservation of cool temperature to keep breastmilk fresh
  • Great to be used with cooler bags, cooler box
  •  

    3. Autumnz Cooler Bag (RM55.90)

    FREE Autumnz Air Dry Mesh Bag

    Size – 16cm (W) x 27cm (H) x25cm (D)

    Features:

    • Holds  up to 8 standard neck bottles measuring 5 oz 
    • Holds up to 8 bags of filled Autumnz Double Ziplock Breastmilk Storage Bags (7oz each)
    • 2 separate compartments – one to store your breastmilk and the other to store your breastpump
    • Tested to keep breastmilk chilled for up to 14 hours with 3 pcs of Autumnz Reusable Ice Pack

     

    4.  Autumnz Cooler Bag Set (RM110.00)

    This set consists of:

    • Autumnz Cooler Bag (worth RM 55.90) – FREE Autumnz Air Dry Mesh Bag (worth RM8.90)
    • 8 bottles of Autumnz PP Breastmilk Storage Bottles (worth RM 38.90) 
    • 3 packs of Autumnz Reusable Ice Pack 310g/each (worth RM 23.00)

    Size (cooler bag) : 16cm (W) x 27cm (H) x25cm (D)

    The above package is worth RM126.70 but is offered to you at only RM110.00 .

     

    5.  Autumnz Cooler Tote (RM46.90)

    Size : 25cm (W) x 21cm (H) x12cm (D)

    Features:

    • Holds 8 standard neck bottles (5 oz each)
    • Holds 8 bags of filled Autumnz Double Ziplock Breastmilk Storage Bags (7oz each)
    • Tested to keep breastmilk chilled for up to 14 hours with 3 pcs of Autumnz Reusable Ice Pack

     

    6.  Autumnz Cooler Tote Set (RM93.00)

    This set consists of:

    • Autumnz Cooler Tote (worth RM 46.90)
    • 8 bottles of Autumnz PP Breastmilk Storage Bottles (worth RM 38.90) 
    • 3 packs of Autumnz Reusable Ice Pack (worth RM 23.00)

    Size (cooler tote) : 25cm (W) x 21cm (H) x12cm (D)

    The above package is worth 108.80 but is offered to you at only RM93.00.

    BUY NOW at  www.momschoice.com.my

    New Products @ Mom’s Choice Online Store ~ Jingle Jungle

    New Products @ Mom’s Choice Online Store ~ Jingle Jungle

    1. Jingle Jungle Breastmilk Storage & Feeding Bottle

    Price:
    3 pcs = RM15.90 (poly bag packaging)
    6 pcs = RM28.90 (box packaging)
    12 pcs = RM53.90 (box packaging)

    Contains:

    • 5oz bottles,
    • slow-flow silicone nipples,
    • collars and sealing discs, 
    • caps

    Features:

    • BPA Free
    • Made of high quality polypropylene plastic (Approved by FDA) which is designed to retain beneficial properties of breastmilk for a longer duration.
    • Specially designed sealing disc prevents storage bottle from leaking
    • Fits most other standard size breast pumps, namely Medela, Ameda, Mamivac and Spectra
    • Store in the fridge or the freezer

    2. Jingle Jungle Stylo Exec Cooler Bag

    Price:  RM28.90

    Features:

    • it holds a minimum of 6 bottles
    • comes with hand carry handle or shoulder sling design
    • front pockets to keep small stuffs
    • Size: 24 x 16 x 19cm
    • Available in off white, golden yellow, brown and pink

    BUY NOW !

    Stylo Mama Products @ Mom’s Choice Online Store

    Stylo Mama Products @ Mom’s Choice Online Store

    Salam Maal Hijrah 1431H.

    Latest product: Stylo Mama Era Cooler Bag

    styloera
    Stylo Mama Era Cooler Bag (RM69.90)

    Features:

  • Stylish Cooling Bag: for mother on the go (to keep breastmilk cool) – can fixed 8 (5oz) bottles
  • Sidewall Fully Padded & good insulation
  • Comfortable & Adjustable Sling Straps
  • Excellent Bag For Diaper, Baby Accessories, camera bag
  • Can fixed & used with Stylo Mama Shoulder bag
  • Stylo Mama range:

    1. Stylo Mama Gel Ice (Cold Pack)

    Stylo Mama Gel Ice (Cold Pack)
    Stylo Mama Gel Ice (Cold Pack)

    Stylo Mama Gel Ice (cold pack) is fabricated specially for keeping Mama’s breastmilk up to 14 hours.

    Price: 1 pcs (RM11.00); 3 pcs (RM30.00)

    2. Stylo Mama Cooler A

    Stylo Mama Cooler A (RM65.90)
    Stylo Mama Cooler A (RM65.90)

    Features:

    • Outer material: Neoprene
    • Dimension: 22cm (L) x 23cm (H) x 17cm (W)
    • With front pocket, PP strap handle
    • Water resistant base, silver zip
    • PE sponge + reflective sheeting
    • can fix 10 breastmilk bottles

    3. Stylo Mama Shoulder Bag

    Stylo Mama Shoulder Bag (RM132.00)
    Stylo Mama Shoulder Bag (RM132.00)

    Use this bag to keep ALL your breastfeeding equipment (breastpump (Spectra 3) and cooler bag with bottles & ice packs).

    Faetures:

    • Suitable for active mother on the go
    • Durable Back Pack: Storage for all Breastfeeding supplies
    • Displaying a photo pocket or nursing baby to stimulate and makes mama feels comfortable
    • Metro Bag’s modern design and stylish universal family of products
    • Suitable for all portable breastpumps
    • Dimension: 14 ” (H) x 11″ (L) x 6″ (W)
    • Stain resistant – easy to clean

    For more choices on special offers and packages, visit our online store at  www.momschoice.com.my

    Pemenang Peraduan Promosi Penyusuan Susu Ibu sempena Minggu Penyusuan Ibu Sedunia 2009

    Pemenang Peraduan Promosi Penyusuan Susu Ibu sempena Minggu Penyusuan Ibu Sedunia 2009

    Peraduan Promosi


    Maka dengan ini, dengan rasminya kami mengumumkan senarai pemenang “Peraduan Promosi Penyusuan Susu Ibu 2009”:

    Hadiah Utama: ibuEiymann

    (hadiah berupa hamper barangan bernilai lebih RM200)

    Tempat kedua: nelcyndana

    (hadiah berupa hamper barangan bernilai lebih RM150)

    Tempat ketiga: hanz

    (hadiah berupa hamper barangan bernilai lebih RM120)

    Tempat keempat: suzy (mamazafran)

    (hadiah berupa hamper barangan bernilai lebih RM100)

    Tempat kelima: laila

    (hadiah berupa hamper barangan bernilai lebih RM100)

    Tempat keenam: cici

    (hadiah berupa hamper barangan bernilai lebih RM70)

    Tempat ketujuh: nik ha

    (hadiah berupa hamper barangan bernilai lebih RM50)

    Tempat kelapan: aidora hashim

    (hadiah berupa hamper barangan bernilai lebih RM50)

    Tempat kesembilan: babycomel

    (hadiah berupa hamper barangan bernilai lebih RM50)

    Tempat kesepuluh: mamatisya

    (hadiah berupa hamper barangan bernilai lebih RM50)

    Komen juri: Semua entri sangat baik (sebab itu susah nak pilih pemenang). Oleh itu dengan sukacitanya Mom’s Choice mengumumkan semua peserta mendapat hadiah!

  • siti nor shah liza
  • suci delila
  • nkab
  • mommy lyna
  • anamarza
  • fieza-mamacun
  • hazimah
  • nuradilla
  • Hadiah Penyertaan: 1 set Safety Plus Breastmilk Storage Bottle bernilai RM8.90.

    Semua kos penghantaran akan ditanggung oleh pihak penaja.

    Para peserta semua, silalah emailkan nama penuh dan alamat kepada: admin@momschoice.com.my

    Mom’s Choice mengucapkan terima kasih kepada semua peserta yang mengambil bahagian. Semoga anda dan pembaca semua terus menyokong penyusuan ibu dan mempromosikan penyusuan ibu agar lebih ramai anak-anak mendapat khasiat dan kebaikan susu ibu.

    ——————————————————————————————–

    Secara rasminya diumumkan peraduan telah TAMAT. Sebanyak 18 penyertaan telah diterima. Kini tibalah masa utk fasa penilaian dan pemilihan pemenang. Juri-juri awam (pembaca umum) boleh terjah entri-entri peserta peraduan ini dan boleh tinggalkan komen pada entri mereka (komen pembaca menyumbang markah bonus kpd peserta peraduan – sebab ini peraduan “promosi” kan… hehehe). So kepada semua peserta peraduan, promosikan entri anda!

    Para pengadil sedang menerjah ke blog-blog peserta. Keputusan pemenang akan diumumkan pada 1 Oktober 2009… harap maklum 🙂

    Penyertaan:

    1. siti nor shah liza
    2. suci delila
    3. aidora hashim
    4. nkab
    5. mommy lyna
    6. anamarza
    7. hanz
    8. babycomel
    9. suzy (mamazafran)
    10. fieza-mamacun
    11. cici
    12. nelcyndana
    13. hazimah
    14. nuradilla
    15. laila
    16. nik ha
    17. ibuEiymann
    18. mamatisya

    Penaja hadiah:

    penaja

    Terma dan syarat peraduan:

    1. Terbuka kepada semua penulis blog.
    2. Buat 1 entri di blog anda untuk mempromosikan Penyusuan Susu Ibu dengan cara paling menarik dan kreatif.
    3. Entri boleh ditulis dalam Bahasa Melayu atau Bahasa Inggeris atau kedua-duanya.
    4. Copy & paste logo peraduan ini di permulaan entri anda.
    5. Linkkan logo itu kepada entri ini.
    6. Masukkan blog Mom’s Choice dalam blog list anda.
    7. Tinggalkan komen di sini dengan menyertakan link terus ke entri anda yang menyertai peraduan ini.
    8. Peraduan bermula 1 OGOS dan berakhir pada 22 OGOS 2009.
    9. Pemilihan pemenang akan diadili oleh para hakim yang dilantik oleh Mom’s Choice.
    10. Keputusan jemaah hakim adalah muktamad.

    SERTAI SEKARANG

    “HAPPY WORLD BREASTFEEDING WEEK 2009”

    (In Stock) New Products @ Mom’s Choice Online Store ~ Safety Plus Bottles & Stylo Mama Cooler Bags

    (In Stock) New Products @ Mom’s Choice Online Store ~ Safety Plus Bottles & Stylo Mama Cooler Bags

    1. Safety Plus Breastmilk Storage Bottle

    SafetyPlus Breastmilk Storage Bottles pack of 2 (RM8.90)
    SafetyPlus Breastmilk Storage Bottles pack of 2 (RM8.90)

    and

    SafetyPlus Breastmilk Storage Bottles pack of 8 (RM29.90)
    SafetyPlus Breastmilk Storage Bottles pack of 8 (RM29.90)

    Features:

    • Polypropylene – BPA (bisphenol-A) Free
    • Ideal For Breastmilk Storage in Refrigerator or Freezer
    • Compatible with most standard pump systems including Medela , Ameda and Spectra

    2. Stylo Mama Cooler A

    Stylo Mama Cooler A (RM55.90)
    Stylo Mama Cooler A (RM55.90)

    Features:

    • Outer material: Neoprene
    • Dimension: 22cm (L) x 23cm (H) x 17cm (W)
    • With front pocket, PP strap handle
    • Water resistant base, silver zip
    • PE sponge + reflective sheeting
    • can fix 10 breastmilk bottles

    3. Stylo Mama Cooler A Set

    Stylo Mama Cooler A Set (RM95.00)
    Stylo Mama Cooler A Set (RM95.00)

    This set consists of:

    • 1 Stylo Mama Cooler A (worth RM65.90)
    • 8 (5oz) Safety Plus Breastmilk Storage Bottle (worth RM35.60)
    • 1 Thermafreeze Reusable Ice Sheet (worth RM11.90)

    This cooler bag will fit your manual breast pump too.

    The above package is worth RM113.40 but is offered to you at only RM95.00 .

    4. Stylo Mama Shoulder Bag 

    Stylo Mama Shoulder Bag (RM132.00)
    Stylo Mama Shoulder Bag (RM132.00)

     Features: 

    • Suitable for active mother on the go
    • Durable Back Pack: Storage for all Breastfeeding supplies
    • Displaying a photo pocket or nursing baby to stimulate and makes mama feels comfortable
    • Metro Bag’s modern design and stylish universal family of products
    • Suitable for all portable breastpumps
    • Dimension: 14 ” (H) x 11″ (L) x 6″ (W)
    • Stain resistant – easy to clean

     4. Stylo Mama Shoulder Bag Set

    Stylo Mama Shoulder Bag Set (RM220.00)
    Stylo Mama Shoulder Bag Set (RM220.00)

    This set consists of:

    • 1 Stylo Mama Shoulder Bag (worth RM132.00)
    • 1 Stylo Mama Cooler A Bag (worth RM65.90)
    • 8 (4oz) Safety Plus Breastmilk Storage Bottle (worth RM35.60)
    • 1 Thermafreeze Reusable Ice Sheet (worth RM11.90)

    The above package is worth RM245.40 but is offered to you at only RM220.00 .

    5. Stylo Mama Spectra On The Go Set

    Stylo Mama Spectra On The Go Set (RM610.00)
    Stylo Mama Spectra On The Go Set (RM610.00)

    This set consists of:

    • 1 Stylo Mama Shoulder Bag Set
      • 1 Stylo Mama Shoulder Bag (worth RM132.00)
      • 1 Stylo Mama Cooler A Bag (worth RM65.90)
      • 8 (4oz) Safety Plus Breastmilk Storage Bottle (worth RM35.60)
      • 1 Thermafreeze Reusable Ice Sheet (worth RM11.90)
    • Spectra 3 Double Pumping Package
      • Spectra 3 Breastpump (worth RM388.00)
      • Spectra Breastshield set (worth RM70.00)

    The above package is worth RM703.40 but is offered to you at only RM610.00.

    6. Stylo Mama Harmony Set 

    Stylo Mama Harmony Set (RM320.00)
    Stylo Mama Harmony Set (RM320.00)

    This set consists of:

    • 1 Medela Harmony Manual Breastpump (worth RM269.00)
    • 1 Stylo Mama Cooler A set
      • 1 Stylo Mama Cooler A (worth RM65.90)
      • 8 (4oz) Safety Plus Breastmilk Storage Bottle (worth RM35.60)
      • 1 Thermafreeze Reusable Ice Sheet (worth RM11.90)

    The above package is worth RM382.40 but is offered to you at only RM320.00.

    Get this products at www.momschoice.com.my

     

    New Product @ Mom’s Choice Online Store ~ Beyond Cooler Bag & Thermafreeze

    New Product @ Mom’s Choice Online Store ~ Beyond Cooler Bag & Thermafreeze

    1. BEYOND COOLER BAG (RM39.90)

    Beyondcoolerbag

    A small and cute cooler bag which will fit 6 pieces of 5oz bottles or you can actually keep your manual breastpump and 3 pieces of 5oz bottles inside.

    Available Colour:

    • blue/black
    • red/black
    • yellow/black

    Size: 23cm (L) x 15cm (W) x 16cm (H) (really small and cute!)

    2. THERMAFREEZE REUSABLE ICE SHEET (RM11.90)

    ThermafreezeS

    ThermaFreeze® is used as a modern-day solution in temperature control for the transporting of fresh, perishable and heat sensitive products, for example: vegetables, seafood, medicine, cosmetic serums, flowers, etc… and of course our very precious expressed breastmilk.

    Features:

    • Unlike messy, meltable ice, ThermaFreeze® absolutely does not leak fluid when fully saturated
    • Because of its cellular construction, ThermaFreeze® is inherently flexible, even when fully hydrated and frozen. It can be cut, folded or bent along the divisions between the sachet cells to adjust to the shape of the items being packed.
    • In its unhydrated state, ThermaFreeze® is lightweight and compact for easy handling and operation efficiency.

    Measurement: 40cm x 28.5cm

    3. BEYOND COOLER BAG & THERMAFREEZE REUSABLE ICE SHEET (RM45.90)

    BeyondcbtS

    A small and cute cooler bag which will fit 6 pieces of 5oz bottles or you can actually keep your manual breastpump and 3 pieces of 5oz bottles inside.

    Available Colour:

    • blue/black
    • red/black
    • yellow/black

    Size: 23cm (L) x 15cm (W) x 16cm (H) (really small and cute!)

    There is also a mini zipper compartment at the front for you to keep your valuables, such as handphone, keys, access card, etc…

    Adjustable shoulder strap for your comfort and convenience.

    This set comes with a piece of ThermaFreeze® Reusable Ice Sheet which will keep your milk chilled for 6 to 8 hours.

    Buy online at  www.momschoice.com.my


    Breastfeeding Events @ North Region

    Breastfeeding Events @ North Region

    WBW2009

    We are pleased to share on the Breastfeeding Events @ North Region during this World Breastfeeding Week 2009.

    1. “1-minute Simultaneous Breastfeeding”@ USM, Penang
    Organizer: Penang Mother-to-Mother Peer Support (MMPS) group
    Date: 01 August 2009 (Saturday)
    Time: 9.30 a.m – 1.30 p.m
    Venue: Dewan Kuliah A, USM Campus, Penang
    Admission Free. Pre-registration is required.
    Click here for more info.

    2. Sambutan Minggu Penyusuan Ibu 2009 @ Kuala Kangsar, Perak
    Organizer: Jabatan Kesihatan Negeri Perak
    Date: 04 August 2009 (Tuesday)
    Time: 8.30 a.m – 2.00 p.m
    Venue: Dewan Padang Rengas, Kuala Kangsar, Perak. (last minute action: lokasi ditukarkan ke Dewan MPKK Cawangan Sg Siput Utara
    Admission Free.

    See you there.

    “Happy World Breastfeeding Week 2009”

    Minggu Penyusuan Ibu Sedunia (1-7 Ogos 2009)

    Minggu Penyusuan Ibu Sedunia (1-7 Ogos 2009)

    WBW poster

    Tarikh 1 hingga 7 Ogos setiap tahun telah dipilih sebagai Minggu Penyusuan Ibu Sedunia. Tema pada tahun ini

    “Penyusuan Susu Ibu- Tindak balas Penting Ketika Bencana. Sudahkah Anda Bersedia?”

    (Breastfeeding – A Vital Emergency Response. Are You Ready?)

    Rasional

    • Kanak-kanak merupakan golongan yang paling mudah terdedah kepada bahaya ketika bencana berlaku – bilangan kematian di kalangan anak kecil boleh meningkat dari 2 ke 70 kali ganda lebih tinggi dari kadar purata kerana terdedah kepada penyakit cirit-birit dan pernafasan serta malnutrisi.
    • Penyusuan susu ibu adalah kaedah keselamatan nyawa dan perlindungan yang paling baik terhadap bayi kecil. Bahkan dalam keadaan bukan darurat sekalipun bayi berumur 2 bulan ke bawah dan tidak menyusu susu ibu adalah berisiko enam kali ganda untuk menghadapi kematian.
    • Bencana boleh berlaku di mana sahaja. Apabila bencana berlaku, segala kebiasaan akan dimusnahkan. Ini akan mengakibatkan keadaan di mana penjaga bayi terpaksa bertungkus lumus untuk menghadapi suasana kecemasan dan bayi-bayi akan mudah terdedah kepada penyakit dan kematian.

    Anda boleh baca lebih lanjut dan muat turun poster, kalendar dan bahan WBW 2009 di website http://worldbreastfeedingweek.org/