Posts Tagged ‘Shaklee ESP’

Kepentingan Zat Besi semasa hamil

Assalamu’alaikum,

Bagi ibu yang hamil pemeriksaan darah semasa kunjungan bulanan ke klinik adalah perkara biasa. Angka yang selalu menjadi perhatian jururawat yg memeriksa ibu hamil ialah bacaan hb iaitu kandungan hemoglobin di dalam darah.

image

Perhatikan bacaan Hb saya pada minggu ke 25 dan minggu ke 28. Hb 12.3 adalah ideal bagi ibu hamil tetapi hb 10.8 ditandai dgn pen merah menunjukkan kandungan hemoglobin menurun ke paras yg tidak sepatutnya.

Apakah kepentingan hemoglobin? Henoglobin ialah komponen utama yg membentuk sel darah merah. Hemoglobin berfungsi mengangkut oksigen yang diperolehi daripada peparu dan mengedarkannya ke seluruh badan. Jika hemoglobin berkurang maka akan berkuranglah juga oksigen yg boleh diangkut ke sel-sel badan. Kekurangan hemoglobin dalam darah boleh menyebabkan anemia (kekurangan sel darah merah). Kesannya amat berbahaya kepada ibu hamil kerana boleh menyebabkan  keletihan, pucat, kurang tenaga, merencat perkembangan fetus dan boleh menyebabkan kelahiran bayi pramatang.

Oleh itu ibu hamil sangat digalakkan mengambil makanan yang kaya dengan zat besi (iron) seperti ayam, daging, ikan, makanan laut, bayam dan sayuran kekacang. Ibu hamil juga digalakkan mengambil vitamin tambahan yang mengandungi zat besi.

VitaLea Iron Formula

Nota peribadi: Penurunan paras hb di atas disebabkan sy telah kehabiban stok Vitalea selama 3-4 hari.. Hubungi saya utk stok Vitalea anda.

Biz card rear

 

Shaklee… barangan pencuci rumah

Assalam’alaikum,

Home Care

Home Care

Home Care Get Clean~ barangan pencuci untuk kediaman anda…
1. Fresh Laundry (Powder) untuk cucian pakaian yg ekstra bersih
2. Soft Fabric melembut dan menyegarkan pakaian, mengurangkan kedutan dan kesan statik pada kain
3. Hand Dish Wash sangat berkesan membersihkan kesan minyak yg degil pada pinggan mangkuk dan peralatan memasak
4. Basic H2 berkesan untuk menghilangkan kekotoran pada semua permukaan ~lantai, dinding, cermin, meja, dsb. berkesan menanggalkan kotoran berminyak.
5. botol semburan untuk Basic H2 (hanya disertakan jika membeli full set ini)


Keistimewaan Home Care Get Clean:
~tanpa toksik, selamat untuk seluruh penghuni rumah, selamat untuk bumi
~menjimatkan… guna sedikit sahaja untuk hasil yang mengagumkan
~safe clean…green clean…powerful clean…smart clean…

Nota peribadi:

1. saya sangat suka semua produk ni… sebab guna 3-4 bulan tak habis-habis lagi memang menjimatkan. Fresh Laundry ni saya dah guna 3 bulan baru habis 3/4 je….walaupun saya membasuh baju sebakul ni setiap hari, selalunya 2-3 bakul, extra banyak apabila hari sekolah dgn baju sekolah, baju kerja dll.  Soft fabric tu dah guna 5 bulan.

fabric

2. Basic H2 adalah produk pencuci pelbagai guna…. boleh cuci tingkap, karpet yg ada kesan dakwat, minuman tumpah, dinding diconteng dll, dapur yg berminyak lepas memasak, meja makan, meja kerja, skrin TV, komputer, lantai, bilik air, tandas… pendek kata semua kerja mencuci boleh selesai. Tak perlu beli pelbagai pencuci utk kegunaan yg berlainan.

basic h

3. Hand Dish Wash… pencuci pinggan mangkuk yg superb… paling suka sebab ia mencuci minyak/lemak dgn sangat berkesan. Contoh yg paling biasa.. kesan minyak memanggang daging terutama daging kambing memang susah nak bersihkan lemaknya yang tertinggal di permukaan pemanggang ajaibku. Tapi dgn pencuci ni senang kerja….kesan minyak dibersihkan dengan mudah. Guna sedikit saja… kesannya amat besar.

hand dish wash

Belum cuba belum tahu…sudah guna jatuh cintalah daku… hehe

Klik gambar di atas untuk order..brang akan sampai terus ke rumah anda…

Atau hubungi saya untuk dapat ‘lebih nilai’…untuk kita-kita aje…

Biz card rear

Pengalaman Minum ESP Shaklee

Assalamu’alaikum,

ESP adalah produk pertama yang membuatkan saya jatuh hati kepada Shaklee. Saya memang gemar minum soya, sama ada soya perahan (selalu ada dijual di bazaar Ramadan atau pasar malam) atau air soya dalam kotak pelbagai jenama dan pelbagai perisa yang terdapat di pasaran.

 

esp

 

Ramai orang kata ibu hamil bagus minum soya supaya dapat anak putih gebu… hehehe… Saya tidak pasti sejauh mana kebenarannya kerana saya memang suka minum soya, tidak kiralah waktu hamil ataupun tidak. Anak putih gebu bergantung kpd genetik sebenarnya… Anak-anak saya warna kulitnya tidaklah putih melepak tapi gebu tu memang ada…

anak comel 2

Berbalik tentang cerita minum soya, seorang kawan telah mencadangkan saya minum soya ESP keluaran Shaklee semasa saya hamil anak ketiga pada awal tahun 2011. Bila ditanya harganya…wow… mulanya terkejut juga dengan harga RM150 untuk tong bersaiz 850 gram. Namun kata kawan saya ESP ni special dan berbeza daripada minuman soya biasa. Saya pun mencuba ESP… Kisah saya minum ESP ada saya kongsikan di facebook …

Kisah saya dan ESP…. episod 1…
~berkenalan dgn ESP pada 2011…
~beli dan minum kerana saya suka SOYA…
~selalu beli soya dlm kotak jenama biasa2 di pasaran terbuka…
~beli ESP kerana canisternya besar…
~so tak payah le beli kerap2 mcm soya di pasaran terbuka itu…
~harga 1 canister RM150…
~biasanya boleh tahan sebingga 2 bulan…
~kiraan matematik biasa RM150/60hari = RM2.50 sehari…
~sama saja dgn beli susu soya di pasaran terbuka setiap hari…
~bezanya tak payah le singgah kedai hari2 semata-mata nak beli soya…
~1 canister ready dlm almari…
~ tiap2 hari keluarkan saja dah bancuh sesedap rasa…

Kisah saya dan ESP…. episod 2…
~ketika awal2 minum ESP saya tak tahu pun tentang khasiat dan nutrisinya…
~tidak tahu pun tentang kacang soya non-GMO, tentang sumber protein terbaik…
~tidak tahu pun tentang kesan awet muda, tentang memudarkan parut, tentang membekal tenaga, tentang imunisasi, tentang meningkatkan penghasilan susu ibu dan sebagainya…
~tetapi setelah mengambil ESP saya perasan semua yang di atas telah saya alami…
~wajah yg memang sedia muda ni (ehem… org kata…) memang kekal awet muda lah…
~parut di wajah kesan percikan minyak menggoreng ikan yg bertahun cuba dipudarkan dgn pelbagai krim… tiba-tiba hilang tanpa saya sedari… (tanpa disedari bila hilangnya kerana saya jarang membelek muka di cermin…hehe)
~saya juga perasan migrain saya semakin berkurang dan jarang2 demam…
~paling saya suka minum ESP ketika Ramadhan, wajib minum semasa sahur… alhamdulillah susu ibu kekal banyak dan kurang rasa dahaga sepanjang hari…
~ESP juga membantu memberikan tenaga berpanjangan… pagi2 wajib bancuh ESP sebelum ke sekolah, dalam perjalanan ke sekolah sendiri hantar anak2 dahulu ke 2 sekolah berlainan… sempat meneguk ESP ketika berhenti di lampu isyarat merah… (setiap hari harus menempuh 3-4 bijik traffic light)… sampai di sekolah tak ada waktu senggang utk minum2 di kantin… terus masuk kelas… boleh bertahan 3 waktu tanpa henti bersamaan 120 minit… dulu2 selalu rasa macam nak pitam kalau mengajar direct macam ni…fuhh
~alhamdulillah….

Sehingga hari ini saya masih amalkan minum ESP (campur dengan Meal Shakes utk menambah kesedapannya…) setiap pagi sebelum ke tempat kerja (sekolah) dan bawa bekal juga untuk diminum ketika dahaga selepas menggunakan suara dengan kadar maksimum di dalam kelas… hehehe…

Nak dapatkan ESP, boleh order ya…klik pada gambar di atas…

P/S… Hubungi saya utk harga best dan berkongsi cerita…

name kad shaklee

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

Selamat Datang
Selamat Datang ke laman blog Mom's Choice. Semoga bakal ibu (dan bapa) mendapat manfaat daripada pengkongsian ilmu berkaitan Penyusuan Ibu dalam laman ini.
Takwim
May 2017
M T W T F S S
« Jun    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
Tags