0
Browsing Category

Penyusuan Ibu

Masalah Penyusuan, Metodologi/Teknik, Penyusuan Eksklusif, Penyusuan Ibu

Pengendalian Susu Ibu untuk perjalanan jauh

Bismillahirrahmanirrahim….

Kerap juga saya mendapat persoalan tentang bagaimana mengendalikan susu perahan yang telah disejukkan atau dibekukan untuk perjalanan jauh seperti ini….

mohon pendapat n nasihat panduan penyimpanan susu ibu bagi perjalanan jauh.saya tinggal baby dikampung n sy pam susu utk simpan.setiap minggu sy blk utk bwk blk susu dlm bekas sejuk.soalannya :bila sampai dikg susu telah cair,blhkah sy simpan ditempat beku lg?soalannya:apa yg sy bc sekiranya susu yg dh dibeku bila dh cair xblh masuk tempat beku lg,bila cair susu itu bertahan selama 48 jam shj,cmne klau sy bwk blk dlm kuantiti yg byk,mayb baby xsempat nk habiskn dlm masa 2 hari..sekiranya dpt dihabiskan baby tiada stok lain….

mohon sgt pendapat sbb xde pengalaman penyimpanan susu ibu
tq

Continue Reading

Penyusuan Ibu

Masalah penyusuan – inverted nipple (puting tenggelam)

Bismillahirrahmanirrahim…

Saya menerima persoalan yang diajukan oleh seorang ibu berkaitan inverted nipple, saya cuba menjawab sebaik mungkin… soalannya;

salam, sy nk tnye..
sy bakal melahirkan anak kedua insyaAllah bulan 6 nie, sy ada mslh inverted nipple. sy rse kecewa sb anak ptama dlu sy xsempat nk bg direct bf, sb sy dah cuba untuk bg anak direct bf tp susu xdapat then die mengamuk, alternatif lain, sy bg jugak fm walaupon sy da plan nk full bf, so kali nie sy nekad nk bg anak sy no 2 nie direct bf, cuma sy nk tau camna nk atasi problem nie, skang sy byk google nk dptkan info psl nie..walaupon sy dah urut kawasan puting/ aerola time mandi.tlong…

Continue Reading

Berhenti Menyusu, Penyusuan Ibu

(Kisah benar) proses bercerai susu

Perbualan mak dan anak yang dalam proses bercerai susu…

Situasi 1:

Mak: Adik dah besar… adik tak payah le tek (menyusu) lagi.

Anak: Nak tek jugak… nak tek jugak…

Mak: Kawan-kawan adik kat sekolah (tadika) tak tek dah kan?

Anak: Kawan-kawan kat sekolah pun tek jugak…

Mak: Tak…. kawan-kawan adik minum susu botol kan? Continue Reading

Penyusuan Eksklusif, Penyusuan Ibu

Menyusu Bayi Kembar

Salam Ramadhan,
Menyusu bayi kembar adalah cabaran yang hebat bagi ibu bapa yang hebat. Sebaik mengetahui kandungan adalah bayi kembar, ibu-ibu (dan juga bapa-bapa) perlu:
1. bersedia dari segi fizikal dan mental untuk menerima kehadiran 2 bayi (atau lebih) serentak
2. bersedia untuk kemungkinan bayi lahir pramatang
3. bersedia untuk kemungkinan kelahiran secara pembedahan caesarean
4. membuat perancangan corak penyusuan yang akan diberi kepada bayi Continue Reading

Kesihatan, Penyusuan Ibu, Relaktasi

Induced Lactation (Mencetuskan Penyusuan Ibu)

Artikel ini ditujukan khusus kepada ibu-ibu yang mengambil anak angkat dan berusaha untuk menjadi ibu susuan kepada anak angkat.

Mencetuskan penyusuan ibu atau induced lactation bagi ibu angkat yang hendak menyusukan anak angkat bukanlah perkara mudah kerana biasanya ibu-ibu ini tidak pernah hamil atau tidak pernah melahirkan anak sebelum itu. Jadi proses pembentukan dan kematangan kelenjar mamari seperti yang dialami semasa proses kehamilan tidak pernah berlaku kepada ibu-ibu ini. Namun begitu ini tidak boleh menjadi penghalang untuk ibu-ibu angkat berusaha untuk menghasilkan susu ibu untuk diberikan kepada anak angkat mereka. Continue Reading

Chat with us
Chat with us
Questions, doubts, issues? We're here to help you!
Connecting...
None of our operators are available at the moment. Please, try again later.
Our operators are busy. Please try again later
:
:
:
Have you got question? Write to us!
:
:
This chat session has ended
Was this conversation useful? Vote this chat session.
Good Bad