0
Metodologi/Teknik

Posisi Penyusuan Ibu

Ada beberapa posisi mendukung bayi ketika penyusuan ibu. Secara asasnya apa saja posisi yang dipilih, ibu dan anak haruslah dalam keadaan selesa, tenang dan tidak menyakitkan mana-mana bahagian badan.

Feeding Position

Feeding Position

1. Posisi Mendukung (Cradle Hold)

Ibu duduk dalam keadaan tegak dengan bahagian belakang disokong dengan bantal. Bayi diletakkan betul-betul di hadapan ibu dalam keadaan perut bayi bertemu perut ibu. Jika bayi menyusu pada payudara kiri ibu, maka kepala, belakang badan dan punggung bayi diampu oleh lengan kiri ibu.  Begitulah juga jika bertukar ke bahagian kanan. Badan bayi juga boleh disokong dengan bantal untuk meninggikannya. Ibu perlu duduk dalam keadaan tegak, jangan membongkok kerana ia akan menyebabkan ibu tidak selesa dan boleh mengakibatkan sakit belakang.

2. Posisi Mendukung Bersilang (Cross-Cradle Hold)

Posisi ini hampir sama seperti posisi mendukung (cradle hold) di atas. Cuma bezanya ialah dalam posisi ini bayi diampu oleh tangan yang satu lagi. Jika bayi menyusu pada payudara kiri ibu, bahagian badan, belakang dan kepala bayi diampu oleh lengan kanan ibu. Tapak tangan ibu mengampu kepala bayi. Badan bayi juga boleh disokong dengan bantal untuk meninggikannya. Ibu perlu duduk dalam keadaan tegak, jangan membongkok kerana ia akan menyebabkan ibu tidak selesa dan boleh mengakibatkan sakit belakang.

3. Posisi Mendakap (Football Hold)

Posisi ini sesuai untuk ibu-ibu yang bersalin secara pembedahan ceaserean kerana badan bayi tidak menekan abdomen ibu yang boleh menyebabkan kesakitan pada bahagian pembedahan. Dalam posisi ini bayi diletakkan di sisi (kiri atau kanan) ibu. Badan bayi disokong oleh bantal dan juga lengan ibu. Juga ibu perlu duduk dalam keadaan tegak, jangan membongkok kerana ia akan menyebabkan ibu tidak selesa dan boleh mengakibatkan sakit belakang.

4. Posisi Berbaring (Lying Down)

Posisi ini juga sesuai untuk ibu-ibu yang bersalin secara pembedahan ceaserean dan juga ibu-ibu yang bersalin normal yang tidak selesa untuk duduk tegak dan mungkin sakit di bahagian bawah.  Ibu-ibu perlu berbaring mengiring ke kiri atau ke kanan. Belakang badan ibu dan kepala disokong dengan bantal dalam keadaan selesa. Bayi juga diletakkan dalam keadaan mengiring menghadap ibu. Belakang bayi juga disokong dengan bantal.

Secara amnya:

 1. Kepala, tengkok dan badan bayi haruslah dalam keadaan selari
 2. Muka bayi menghadap payudara, hidung bayi bertentangan puting payudara ibu
 3. Bayi rapat dengan ibu, perut bertemu perut
 4. Kepala, bahu dan punggung bayi diampu
 5. Ibu dalam keadaan selesa dan tidak membongkok

Adaptasi daripada Booklet Penyusuan Susu Ibu, PPUM Sumber| Gambar: med.umich.edu

Previous Post Next Post

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply wananissorfina 19/01/2009 at 10:12 am

  Kalo baby menyusu atas dada kita (maksud wan kita tido melentang) efisien penyusuan tu?

  • Reply Nieza 21/01/2009 at 10:25 am

   Salam Wan, posisi yang wan katakan itu boleh saja dipraktikkan asalkan bayi pandai menghisap puting payudara ibu dan kedua-dua ibu dan anak selesa…
   Posisi penyusuan yang dicadangkan dlm entri ini khusus bagi bayi baru lahir kerana tulang belakang masih belum kuat, jadi ibu perlu mengampu bayi dengan betul untuk keselesaan kedua-duanya.
   Bila anak sudah besar sedikit (umur 6 bulan ke atas), dia akan memilih apa2 posisinya sendiri.. hatta meniarap, tertonggeng dsb 🙂 ikut suka dia je… terpulang kepada ibu2 utk memilih posisi yg bagaimana sebab anak sudah pandai menghisap puting dengan baik. Yang penting pastikan ibu dan anak selesa, puting tidak sakit dan payudara diampu dengan baik. 🙂

 • Reply umi 10/07/2009 at 2:29 pm

  salam.
  saya ada bertanyakan masalah saya tp agaknya di salah entry.. hehe.
  harap dapat menjawab kerana saya rasa masalah penyusuan saya ialah saya tak pandai pegang bb saya untuk breast sebelah kanan menyebabkan bb tak boleh hisap dengan selesa disamping masalah nipple saya yang inverted. harap dapat bantu ye. TQ.

 • Reply Mama Ima 19/08/2010 at 11:57 am

  Salam..boleh x bg penerangan macamana nk posisi menyusuan bayi kembar yg baru lahir? Rasa takut le pulak nak kepit dua2. Tq

 • Leave a Reply

  Chat with us
  Chat with us
  Questions, doubts, issues? We're here to help you!
  Connecting...
  None of our operators are available at the moment. Please, try again later.
  Our operators are busy. Please try again later
  :
  :
  :
  Have you got question? Write to us!
  :
  :
  This chat session has ended
  Was this conversation useful? Vote this chat session.
  Good Bad