0
Penyusuan Ibu

Pengendalian susu perahan untuk perjalanan jauh

Assalamu’alaikum,

Saya pernah menerima pertanyaan mengenai pengendalian susu perahan untuk perjalanan jauh seperti berikut:

salam kak nieza,
sekarang sy tgh mengandung 8 bln utk ank pertama. Sy menetap di shah alam.. tapi sy akan balik ke kelantan utk bersalin & berpantang di sana. sy berazam utk menyusu kn baby sy, jadi sy akan start pumping utk stok susu pd mggu ke-3 kelahiran. soalan sy, bagaimana cara yang sesuai utk sy menyimpan susu perahan sy tu.. . sebab sy hanya akn blk ke shah alam pd hari ke 50 berpantang..bole ke sy menyimpan susu perahan tu dlm deep freezer? bagaimana cara utk sy membawa blk susu perahan itu ke shah alam yg memakan ms 9-10 jam perjalanan? diharap kak nieza bole mmbantu sy.. thanks.. -balkish

Continue Reading

Berita/Pengumuman, Kehamilan, Kesihatan, Penyusuan Ibu, Produk Penyusuan Ibu, Shaklee - Set Bersalin/Berpantang, Shaklee – Home Care, Shaklee – Membership, Shaklee – Set Kehamilan, Shaklee – Set Penyusuan Ibu, Shaklee ESP

YES… INILAH MASANYA!

Assalamu’alaikum dan Salam Sejahtera,

YES… Inilah masanya! Khusus untuk siapa saja yang ingin memulakan perniagaan dan mencari dana tambahan untuk menampung kos sara hidup yang semakin meningkat. Inilah masanya anda menyertai Shaklee. Dengan hanya bermodalkan yuran pendaftaran ahli sebanyak RM68.90 seumur hidup tanpa perlu renew setiap tahun, tanpa perlu menyimpan stok, dan tanpa perlu menyediakan premis perniagaan atau menggaji pekerja… anda boleh meraih pendapatan sehingga 4, 5, 6 dan 7 angka disamping bonus-bonus percutian di dalam dan di luar negara, pakej umrah, bonus kereta, dan pelbagai hadiah lagi untuk anda dan seisi keluarga.

Pada bulan Mei yang lalu Shaklee telah melancarkan program khusus untuk para usahawan dan bakal usahawan Shaklee yang berminat menjana pendapatan tambahan tanpa had di samping mengekalkan kehidupan yang sihat dengan izin Allah. Program itu diberi nama YES iaitu Young Entrepreneur System.
Continue Reading

Kepentingan Susu Ibu, Masalah Penyusuan, Penyusuan Eksklusif

Penyusuan Ibu… sesuatu yang perlu dipelajari

Ramai menganggap (termasuk saya sendiri pada mulanya) bahawa penyusuan ibu adalah suatu fenomena biologi yang akan berlaku secara semula jadi apabila seorang ibu melahirkan anak. Justeru apabila menghadapi masalah atau keadaan seperti kuantiti air susu ibu semakin berkurang, kita juga menganggap ia adalah perkara biasa saja… tidak dapat dielak dan tidak dapat diperbaiki.
Continue Reading

Kepentingan Susu Ibu, Kesihatan, Penyusuan Eksklusif, Penyusuan Ibu

Kebaikan Penyusuan Susu Ibu

Kebaikan Susu Ibu kepada bayi:

  1. Mengandungi antibodi (bahan pencegah penyakit)
  2. Mempunyai komposisi nutrien yang lengkap dan memenuhi keperluan bayi
  3. Mengandungi protein dan asid lemak yang tinggi dan mudah hadam
  4. Mengurangkan risiko alahan
  5. Mengurangkan masalah pergigian dan ortodontik
  6. Melindungi bayi daripada kolik, asma, penyakit kulit, jangkitan hidung dan telinga
  7. Mengelakkan cirit birit dan penyakit saluran pernafasan
  8. Mengurangkan risiko penyakit jantung, kencing manis, kanser dan obesiti
  9. Menggalakkan tumbesaran yang baik
  10. Meningkatkan daya perkembangan intelek yang baik

Continue Reading